Fakte om spanske lufttørrede skinker

Her kommer svar til dig, der er i tvivl.

 I mange Supermarkeder, og  på forskellige dealsites, kan du købe skinke fra Spanien. Nogle gange til virkeligt gode penge. Men er det pengene værd ?

 • Hvad er Spansk sortfods skinke ?
 • Hvorfor er der så stor prisforskel ?
 • Kan man smage forskel ?
 • Skinken har mug og skimmel på ydersiden ?
 • Hvordan skærer du en Sortfodsskinke rigtigt ?
 • Hvordan opbevarer du skinken bedst ?

Spansk sortfods skinke.

Sortfodsgrise bliver opdrættet på en Ibiriske halvø, som omfatter Spanien og Portugal. Grisene er kendetegnet netop ved at have sorte tæer, i stedet for de lyse tæer vi kender i Nordeuropa. Arten kaldes også for Pata Negra.

Grisene opdrættes som frilandsgrise, og de bedste kvaliteter fås enten fra de helt rene stammer, eller hvor mindst 50 % af stammen er af ægte Iberisk opvækst.

Store prisforskelle på skinker

Man kan nogle gange finde Sortfodsskinker helt ned til under kr. 1.000,- for en hel skinke. Men lad dig ikke snyde af disse deals, for de er lige præcis for gode til at være sande…

Ofte sælges forbenet (skulderen) i stedet for bagbenet. Skulderen er langt mere knogle- og senefyldt, og der er ikke nær så meget reelt kød. Altså betaler du for knogler og sener, som du ikke kan spise. Men ofte reklameres der med en førpris for et baglår, og en tilbudspris for en skulder. I bedste fald er det svindel !!

Hos Smagevarer tager vi udelukkende ægte Pata Negra skinker fra bagbenet hjem. Det synes vi at vi skylder vores kunder.

Du kan vælge mellem tre typer skinker hos Smagevarer

Serrano

Skinker af høj kvalitet, der kommer fra hvide Iberiske grise. Skinkerne har hængt på tørreloft i 12-15 måneder.

Cebo

Sortfodsskinker, hvor grisenes kost består af Agern og græs/vilde blomster. Skinkerne har hængt på tørreloft i 24 måneder.

Bellota

Sortfodsskinker, hvor grisenes kost udelukkende består af agern. Skinkerne har hængt på tørreloft i 48 måneder

Husk også en holder til skinken.

Når du køber en lufttørret skinke hos Smagevarer, får du et helt lår på 6-9 kg afhængigt af type. Sådan en fætter kan være svær at håndtere, hvis du ikke har en ordentlig holder, hvor skinken kan stå fast og stabilt, når du skærer skiver af den.

Du kan vælge imellem 3 forskellige holdere:

Standard Holder

En god skinkeholder, der holder skinken i et stærkt greb, så udskæring bliver let. Kniv og strygestål følger med.

Senior holder

Med indbygget skuffe der indeholder skærekniv, udbenerkniv, og strygestål. Holderen har en god vægt, så skinken står stabilt.

Kan man smage forskel?

Ja det kan man virkelig – Og man er nødt til at prøve det, før det fulde potentiale viser sig.

Smagen af sortfodsskinke kan bedst beskrives som nøddeagtig, salt, og lidt sød på én gang. Kosten og opvæksten af grisen gør, at fedtmarmoreringen i kødet kommer til at ligge som parallelle striber, der både giver et flot udseende og den specielle smag.

De lange hængetider, op til 48 måneder, giver et meget fast og lækkert kød, som giver et godt “bid”, når man tygger de papirtynde skiver.

Skinken har mug og skimmel på ydersiden

Når du modtager din skinke, har den ofte et lag af mug og skimmel på ydersiden. Men det behøver du ikke at være bange for.

Selve modningsprocessen af en skinke foregår ved, at skinken hænger på et tørreloft/lokale i ca. 18 graders konstant temperatur, i 12-48 måneder. Under modningen dannes et lag af naturlige skimmelsvampe, som er med til at danne den rigtige mørhed, og den karakteristiske smag. Disse skimmelsvampe er ikke sundhedsskadelige – Du kan sammenligne med produktionen af f.eks. skimmelost, hvor svampene bidrager positivt til ostens udvikling.

Hvad gør jeg så med laget af mug og skimmel ?

Det er heldigvis helt simpelt at fjerne skimmel-laget fra skinken: Du tager en ren bomuldsklud, væder den i olivenolie, og tørrer skinken af ! Og vupti, så forsvinder skimmelen hurtigt og let.

Hvis du ikke når at spise hele skinken ved første servering, og du gemmer den et stykker tid, kan der godt opstå lidt skimmel på der resterende stykke. Her gør du præcis det samme, og tørrer skinken af med en olivenolie vædet klud. Hvis der har dannet sig skimmel på selve kødet (ikke fedtlaget), så skærer du blot overfladen af, og fortsætter med at spise resten.

Hvordan skærer du en Sortfodsskinke rigtigt?

Det er enormt vigtigt at du skærer en Sortfodsskinke rigtigt! En forkert udskæring kan fuldstændigt ødelægge smagen og fornemmelsen af Gourmet, og du har i værste fald spildt dine penge.

Her er de grundlæggende tips:

 • Skær skiverne så tyndt som muligt. Du skal helst kunne se knivsbladet igennem det stykker du skærer af.
 • Brug et strygestål ofte, så din skærekniv er så skarp som muligt.
 • Skær det yderste fedtlag af i så store stykker som muligt, og brug dem som dække, hvis du ikke spiser hele skinken med det samme.
 • Skær skinken i rækkefølgen forlår, baglår, og top. Så ligger skinken bedst i holderen.
 • Teknikken er præcis den samme, uanset om du skærer en Sortfodsskinke eller en Seranoskinke.

Her kan du se en udførlig video fra en Amerikansk forhandler, der viser alle detaljer i udskæringen:

Her kan du se en udførlig video fra en Amerikansk forhandler, der viser alle detaljer i udskæringen: (Kilde: https://www.tienda.com/)

Videoen er lidt over 9 minutter lang, men den er værd at se, så læn dig tilbage og bliv klogere... 🙂

Hvordan opbevarer du din Skinke?

Det sker ind imellem, at en skinke ikke bliver helt spist i første omgang, og der er brug for at opbevare den et stykke tid. Det er intet problem, og du kan have skinken stående meget længere end du umiddelbart tror.

Her er fakta:

 • Skinken har hængt på et tørreloft ved 18 graders varme i flere år. Det giver et godt fingerpeg om, at det er den bedste måde at fortsætte med at opbevare den.
 • Hvis du har et bryggers, et grovkøkken, eller et andet sted, hvor der er lidt under stuetemperatur, er det perfekt til at opbevare din skinke.
 • Det yderste fedtlag må du ikke smide væk. Brug det til at dække kødet til bagefter. Så holder det sig virkelig frisk.
 • Under disse forhold kan du sagtens have skinken stående i mange uger, og bruge lidt ind imellem.
 • Hvis der opstår lidt mug eller skimmel på det yderste lag af kød, skærer du blot det fra, og fortsætter med at spise de underliggende lag. Det er der intet sundhedsskadeligt i.

God fornøjelse med din næste skinke 🙂

Hvis denne artikel har givet dig mod på at kaste dig ud i en spansk skinke til din næste familiefest, firmareception, eller anden begivenhed hvor du vil give dine gæster en ekstraordinær oplevelse, så tag et kig på Smagevarers udvalg af skinker og holdere.